0232 362 54 54 info@karsiyakagoz.com

Katarakt

Katarakt Nedir ?

Katarakt gözün içinde bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi ve buna bağlı olarak görmenin azalması ile sonuçlanan bir göz rahatsızlığıdır. %90 ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Ama bebekler dahil her yaş grubunda görülebilir. Saydamlığını kaybeder lens matlaşır, rengi değişir buzlu cam gibi olur ve hastanın görmesi giderek azalır. Dünyada tedavi edilebilen körlük nedenlerinin başında gelmektedir.

Kataraktın Nedenleri Nelerdir?

Kataraktın en önemli nedeni yaşlılıktır. Yaşlılık dışında, delici, kesici ve künt travmalar, bazı ilaçlar (kortizonlu ilaçlar) ve şeker hastalığı da katarakta yol açabilir. Bebeklik ve çocukluk çağında da katarakt görülebilir. Doğumsal kataraktlarda en önemli etken annenin hamilelikte geçirdiği kızamıkçık gibi enfeksiyonlardır.

Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

Kataraktı olan bir hasta baktıgı yerde gölgeler görür, renkler zor veya soluk olarak algılanır. Gece görme bozuklugu daha belirgindir. Özellikle gece ısıklarda hare görülmesi sikâyeti artar. Ayrıca çift görme, sekilsiz ve bulanık görme, derinlik hissinin kaybı, göz yorgunlugu ve gelisen astigmata baglı bas agrısı gibi belirtileri vardır.

Kataraktın Tedavisi

Kataraktın ilaçla tedavisi yoktur. Tek tedavisi cerrahidir. Ameliyatla saydamlığını kaybeden opaklaşmış göz merceği alınıp yerine yapay mercek konarak hastanın tekrar iyi görmesi sağlanır.

Katarakt cerrahisi bugün teknolojik olarak çok ilerlemesine rağmen ameliyatlarda ender de olsa insan elinin engelleyemediği bazı komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu komplikasyonların oluşmaması için doktor deneyimi çok büyük önem taşımaktadır. Bugün, göz cerrahisinde bir devrim niteliği taşıyan lazerle katarakt tedavisi dönemi başlamıştır.

Katarakt tedavisinde kullanılan, klasik bıçaklı ve ultrason enerjisi kullanılarak, halk arasında “fako” diye bilinen yöntemle yapılan ameliyat, yerini günümüzde; göze el sürmeden yapılan ‘femtosaniye lazer’ teknolojisi ile gerçekleştirilen modern katarakt ameliyatına bırakmıştır. Femtosaniye Lazer teknolojisi, katarakt cerrahisinin en önemli aşamalarının, el değmeden bilgisayar kontrolünde gerçekleştirilmesini sağlayarak iyileşme sürecini kısaltmakta ve daha güvenli cerrahi yapılabilmesine olanak sağlamaktadır.

Femtosaniye Lazer ile Katarakt Ameliyatında:

  • Göz içine giriş kesileri bıçak yerine lazerle yapılmakta, ameliyatın hiçbir aşamasında bıçak kullanılmamakta,
  • Göz merceğinin ön zarı elle değil de, lazer ile soyularak (kapsüloreksis) göz içi lensi kayma ihtimali ortadan kalkmakta,
  • Katarakt oluşmuş göz merceği, ultrason enerjisi yerine lazer ile küçük parçalara ayrılmakta,
  • Ultrason kullanımının hemen hemen ortadan kalktığı bu işlemde daha hızlı iyileşme sağlanmakta ve daha iyi görme kalitesi ortaya çıkmaktadır.
  • Femtosaniye lazer yardımıyla yapılan katarakt cerrahisinin en önemli avantajlarından biri de göz içine konulacak yeni merceğin yuvasının kusursuz oluşturulmasıdır. Bu, ameliyat sırasında takılan göz içi merceğin en ideal pozisyonda durarak en iyi kırıcılık performansını göstermesi anlamına gelmektedir.

Tek Ameliyatla Katarakttan ve Gözlüklerden Kurtulmak Mümkün mü ?

Katarakt ameliyatıyla boşaltılan merceğin yerine yenisi yerleştirilir. Ameliyat sırasında hastanın ihtiyacı göz önünde bulundurularak çok odaklı (multifokal mercek) ve gerekirse astigmatizmayı da ortadan kaldıran (toric mercek) özel göz içi mercekleri sayesinde tek bir ameliyatla kataraktın yanı sıra miyop, hipermetrop, astigmat ve presbiyopi gibi sorunlar da düzeltilebiliyor. Böylece hastanın gözlüğe bağımlılığı çok azalmakta veya tümüyle ortadan kalkabilmektedir. Femtosaniye lazer yardımıyla yapılan katarakt cerrahisinin en önemli avantajlarından biri de göz içine konulacak yeni merceğin yuvasının kusursuz oluşturulmasıdır. Bu, ameliyat sırasında takılan göz içi merceğin en ideal pozisyonda durarak en iyi kırıcılık performansını göstermesi anlamına gelmektedir.
Prof. Dr. R. Göktuğ Seymenoğlu tarafından yazılmıştır.