0232 362 54 54 info@karsiyakagoz.com

Excimer Lazer (Göz Çizdirme)

Excimer Lazer miyop, hipermotrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının düzeltilmesinde dünyada en fazla uygulanan yöntemdir. Halk arasında gözlükten kurtulma veya göz çizdirme ameliyatları da denmektedir.

Kimlere Excimer Lazer Tedavisi Uygulanır?

  • 18 yaşını doldurmuş olanlar
  • Gözlük yada lens kullananlar.
  • Son 1 yılda göz derecesi 0.50 dereceden fazla değişmemiş olanlar, Excimer laser numara artışı durmuş olan gözlerde etkilidir
  • Kornea kalınlığı yeterli kalınlıkta ve dokusu sağlam olanlar, Kornea kalınlığı yapılacak düzeltme için yeterli olanlar
  • Yapılan ayrıntılı muayene sonucunda gözünde laser yapılmayı engelleyecek bir hastalığı bulunmayan kişiler. (Hamile ya da ilk 6 aya kadar bebek emziren kadınlar, keratokonus hastaları, Göz tansiyon, üveit, ileri derecede kuru göz vb. göz hastalıkları olanlar, Retina tabakasında dekolman riski olan ve retina ameliyatı geçirmiş olanlara laser uygulamaz.)

Excimer Lazer Ameliyatlarında
kullanılan yöntemler nelerdir?

  • Lasik
  • Lasek (PRK)

Lasik Yöntemi

Dünya genelinde lazer tedavilerinde en sık uygulanan yöntemdir. Bu teknikte, kornea tabakası mikrokeratom denen bir cihazla veya femtosecond laserle katman halinde (flap) kaldırılması esastır. Daha sonra, Excimer Laser, şekillendirme işlemini orta katmanlarda gerçekleştirir ve bu bittikten sonra kaldırılan flap yerine yapıştırılır. Lasik yöntemi flap oluşturma ve excimer laserle korneaya yeni şekil vermekten oluşan 2 aşamalı bir işlemdir.

Lasik ameliyatında damla anestezi uygulanır bu sayede hastalar ağrı acı hissetmezler. Lazer ışınları korneanın belirlenen bölgesine etki eder. Dolayısıyla gözün arka kısmında ki retina ve sinirlere zarar vermez.

LASIK için uygun olup olmadığım
nasıl anlaşılır?

Bunun için öncelikle çok detaylı bir göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Muayeneye gelmeden önce eğer lens kullanıyorsanız, yumuşak lensi 1 hafta,sert ve yarısert lensi 3 hafta önceden bırakmanız gerekir. Numaralar damlasız ve damlalı muayenelerle hassas olarak ölçülmelidir. Bu muayene ve tetkiklerin sonucunda lasere uygun olup olmadığınıza doktorunuz karar verir.

Lasek (PRK) yöntemi

LASEK veya PRK tekniği klasik lazer tedavisini tanımlamaktadır. LASIK için uygun olmayan korneası ince veya kornea yüzey topografisi düzgün olmayan hastalarda tercih edilir. Bu teknoloji 25 yıl önce ilk kullanılmaya başlanan lazer tedavisi olsa da uzun yıllar içerisinde elde edilen başarılı sonuçlar nedeniyle halen pek çok olgumuzda tercih edilmektedir. Bu teknikte korneanın en üstündeki epitel adı verilen tabaka sıyrıldıktan sonra lazer uygulaması korneanın en üst yüzeyine yapılmaktadır. Lazer uygulamasından sonraki ilk 6-12 saat ağrı ve sulanma oluşmaktadır. İlk 3 gün boyunca Lasek uygulanan tüm hastaların istirahat etmesi gerekmektedir. Hastalarımızın Lasek sonrasında normal hayatlarına dönmeleri 3 ile 5 gün arası bir süre almaktadır. İyileşme ağrılı olsa da bıçaksız lazer tekniği uygulanamayan olgularda Lasek çok iyi bir alternatif oluşturmaktadır.

Lazer Yöntemlerinden Hangisini
Tercih Etmeliyim?

Excimer lazer yöntemi kişiler için büyük sorunlar yaratan miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz hastalıklarını tedavi etmek amacıyla uygulanmaktadır. Ancak her hastanın göz yapısı ve göz kusuru farklıdır. Bu nedenle günümüzde farklı lazer teknikleri uygulanmaktadır. Gözlerinize uygulanacak lazer tekniği, gözünüzün uygunluğuna, korneanın yapısına ve gözdeki kusura bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Lazer yöntemine doktorunuz tarafından yapılan tetkikler sonucunda karar verilecektir.

Bir cevap yazın