0232 362 54 54 info@karsiyakagoz.com

Epiretinal Membran

Gözde keskin ve renkli görmeyi sağlayan merkezi retina (göz siniri) bölgesinin yani sarı noktanın üzerinde parlak ve saydam zar şeklinde bir doku oluşmasına epiretinal membran denmektedir.

Nedeni tam belli olmayan bu zar 50-75 yaş arasındaki bireylerin yaklaşık %5inde gelişme riski vardır. Halk arasında gözde zar oluşumu olarak bilinmektedir. Sebepleri arasında yaşlılık, diabet, damar tıkanıklıkları, retinaya (göz sinirine) uygulanan lazer sayılabilir. Ancak çoğu zaman bir neden bulunmamaktadır.

Tanı ayrıntılı göz muayenesi, damlalı göz dibi (göz arkası) bakısı, göz sinir tomografisi(OCT) ile konur. Bu yaş grubunda çoğunlukla hastalığa katarakt da eşlik etmektedir.

Hastalığın belirtileri arasında en çok merkezi görmenin azalması, gözün önünde görülen bir görüntüden şikayet edilmektedir. Hastalar baktıkları cisimleri olduğundan daha farklı ve yamuk, normalden daha büyük veya küçük gördüklerini anlatırlar.

Epiretinal membranın tedavisi cerrahidir. Ameliyatta bu zar sarı noktadan (makuladan) soyularak çıkarılır. Ameliyat kararı muayene sırasında görme düzeyinin düşüş oranıyla kararlaştırılır. Görme düzeyi iyi olan hastalar ilerleme açısında takip edilir. Ameliyattan sonra görme kayıpları geri kazanılabilir. Ancak iyileşme için belli bir zaman gerekmektedir. Ayrıca ameliyat sonrasında nadir deolsa tekrar zar gelişimi (nüks) görülebilmektedir.