0232 362 54 54 info@karsiyakagoz.com

Göz Lazer Ameliyatları

Lasik

LASIK kelimesi LASIK metodu aslında 1949’larda başlayan ve lameller refraktif cerrahi denen tekniklerin lazer teknolojsi kullanılarak mükemmelleştirilmiş son şeklidir. Bu teknikte, kornea dokusunun en önünde yer alan epitel tabakası mikrokeratom denen bir cihazla veya femtosecond laserle katman halinde (flap) kaldırılması esastır. Daha sonra, Excimer Laser, şekillendirme işlemini orta katmanlarda gerçekleştirir ve bu bittikten sonra kaldırılan flap yerine yapıştırılır. Lasik yöntemi flap oluşturma ve excimer laserle korneaya yeni şekil vermekten oluşan 2 aşamalı bir işlemdir.

Lasik için uygun olup olmadığım nasıl anlaşılır?

Bunun için öncelikle çok detaylı bir göz muayenesinden geçmeniz gerekir. Muayeneye gelmeden önce eğer lens kullanıyorsanız, yumuşak lensi 1 hafta,sert ve yarısert lensi 3 hafta önceden bırakmanız gerekir. Numaralar damlasız ve damlalı muayenelerle hassas olarak ölçülmelidir. Daha sonra korneal topografi ve pakimetri ile kornea kalınlığı, aberrometre ile wavefront ölçümü, pupillometre ile pupilla (gözbebeği) büyüklüğü tesbit edilir ve göz yapısı detaylı incelenir. Bu muayene ve tetkiklerin sonucunda lasere uygun olup olmadığınıza doktorunuz karar verir.

LASEK (Laser Epitelyal Keratomileusis)

LASEK veya PRK tekniği klasik lazer tedavisini tanımlamaktadır. LASIK için uygun olmayan korneası ince veya kornea yüzey topografisi düzgün olmayan hastalarda tercih edilir.

Bu teknoloji 25 yıl önce ilk kullanılmaya başlanan lazer tedavisi olsa da uzun yıllar içerisinde elde edilen başarılı sonuçlar nedeniyle halen pek çok olgumuzda tercih edilmektedir. Bu teknikte korneanın en üstündeki epitel adı verilen tabaka sıyrıldıktan sonra lazer uygulaması korneanın en üst yüzeyine yapılmaktadır. Lazer uygulamasından sonraki ilk 6-12 saat ağrı ve sulanma oluşmaktadır. İlk 3 gün boyunca Lasek uygulanan tüm hastaların istirahat etmesi gerekmektedir. Hastalarımızın Lasek sonrasında normal hayatlarına dönmeleri 3 ile 5 gün arası bir süre almaktadır. İyileşme ağrılı olsa da bıçaksız lazer tekniği uygulanamayan olgularda Lasek çok iyi bir alternatif oluşturmaktadır.

SUPRACOR LAZER (YAKIN GÖZLÜĞÜ LAZERİ)

Gözün içindeki merceğin esnekliğinin, yaşın ilerlemesi ile birlikte azalmasıyla oluşan yakını görme sorunu yani tıbbi adıyla “Presbiyopi” çağımızda henüz çözüme ulaştırılamamış bir göz hastalığı idi. İnsanlar toplum içinde gazete okurken, sipariş vermek için, menü incelerken ya da cep telefonlarını kullanırken yakın gözlüğü takmak istemiyorlardı. Çok uzun yıllardır bu sorunu düzeltmek için yakın gözlüğü ya da kontak lensler kullanılıyordu. Son yıllarda hızla gelişen bir başka seçenek ise lazerle presbiyopi tedavisidir: SUPRACOR

Supracor; 40 yaş sonrasında ortaya çıkan yakını net görememe sorununun (presbiyopi) düzeltilmesini sağlayabilen bir excimer lazer işlemidir. Supracor’da gözün dış yüzeyine (kornea) excimer lazer uygulanarak kornea yeniden şekillendirilir ve yakın görme (presbiyopi) düzeltilir. Yakın görme (Presbiyopi) cerrahisinde supracor diğer refraktif cerrahi işlemlere nazaran daha güvenlidir.

Supracor tedavisinin amacı; gazete-kitap, restoran mönüsü, bilgisayar ya da cep telefonundaki günlük hayatınızda karşılaştığınız yazıları gözlüksüz okuyabilmeniz ve dikiş dikerken yaşanan bulanık görme problemi için yakını görme gücünüzü iyileştirmektir. Supracor uzak görüşü bozmadan hem uzak hem de yakın görmeyi tek seansta düzelten güvenli ve etkili bir yöntemdir.

SUPRACOR, her iki göze birden uygulanır. Hipermetroplarda, Miyoplarda ve kırma kusuru olmayan (emetrop) gözlerin yanı sıra LASİK tedavisinden sonra da uygulanır. Supracor uzak görüşü bozmadan tek seansta hem uzak hem yakın görme düzeltilmektedir. Supracor dışındaki diğer lazer ile düzeltilen yakın görme bozukluğu yöntemlerinde pupil (gözbebeği) alanı içerisinde istenmeyen aberasyonlar (sapma) oluşup uzak görüş bozulurken, bu yöntemde istenmeyen sapmalar oluşturulmadan yakın görme düzeltilmektedir.

Supracor tedavisi için hastalarda bazı kriterler aranmaktadır. Bunlar muayene ve ölçümlerle tespit edilir. Lasik yöntemine uygun olan her göze Supracor tedavisi de uygulanabilir. Supracor tedavisi yapılamayacak hastalar ise yine lasik adaylarında olduğu gibi kuru göz, katarakt, ince kornea, glokom, keratokonus gibi hastalıkları içermektedir. Ayrıca hamilelik, romatizmal veya şiddetli metabolik hastalık gibi lazer işlemine engel oluşturan durumlarda da supracor tedavisi yapılamamaktadır.
Doç. Dr. R. Göktuğ Seymenoğlu tarafından yazılmıştır.