0232 362 54 54 info@karsiyakagoz.com

Katarakt Nedir

Katarakt gözün içinde bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi ve buna bağlı olarak görmenin azalması ile sonuçlanan bir göz rahatsızlığıdır. Dünyada tedavi edilebilen körlük nedenlerinin başında gelmektedir.

Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

Hastalar önceleri görmede azalma, ışıktan rahatsız olma, geceleri net görememe gibi şikayetlerle doktora başvururlar. Zamanla görme seviyesinde giderek azalma, buzlu ve buğulu bir camın ardından bakıyormuş gibi görme, renklerde soluklaşma, detayları seçememe gibi durumlar ortaya çıkar.

Katarakt Ne zaman Ortaya Çıkar?

Katarakt, genellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Yaşlılık dışında, delici, kesici ve künt travmalar, bazı ilaçlar (kortizonlu ilaçlar) ve şeker hastalığı da katarakta yol açabilir.doğumsal olarak bebeklik ve çocukluk çağında da katarakt görülebilir. Bu kataraktlarda en önemli etken annenin hamilelikte geçirdiği kızamıkçık gibi enfeksiyonlardır. Saydamlığını kaybeden doğal lens matlaşır, rengi değişir buzlu cam gibi olur ve hastanın görmesi giderek azalır.

Katarakt Tedavisi

Kataraktın tedavisinde diyet ya da ilacın faydası olmamaktadır. Tedavi için tek yol, ameliyattır. Günümüzde yapılan katarakt ameliyatlarında anestezi olarak iğne ile değil, damla damlatılarak anestezi uygulanmaktadır. Katarakt ameliyatında hasta operasyonun başından sonuna kadar herhangi bir acı ve ağrı hissetmemektedir. Operasyondan sonra hastanede yatış söz konusu değildir. Operasyondan sonra evine dönebilir. Hastanemizde katarakt ameliyatları bıçaksız, bilgisayar kontrolünde femtosaniye lazer teknolojisi kullanılarak veya FAKO yöntemi ile yapılmaktadır.

Katarakt ameliyatlarında bozulan doğal mercek, yapay monofakal (tek odaklı) mercekler, multifokal ve trifokal (çok odaklı) mercekler ile değiştirilir.

Bir cevap yazın